78192

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Eman (82.99.129.160) --- 27. 6. 2005
Re: Výživa kvasinek

Kvasinky:
http://www.oks.cz/ingredience/napoje/vino/kvasinky
Já používám kvasinky ze zralé medoviny, výsledek mě uspokojuje.

Živná sůl:
jedná se o fosforečnan amonný, nebo fosforečnan sodno-amonný. Omylem jsem vloni nedal do jedné várky živnou sůl a výsledek byl stejně dobrý jako u té medoviny přesně podle receptu. Mám zásobu živné soli od jednoho chemika, ta z obchodu se mi zdála dost drahá. Možná že nějaké živiny se rozpustí z bylinek, které tam rozvařím. Něco musí být i v medu a pylu. Jakmile mám v medovině více jak 14% lihu, tak si s živinami nedělám hlavu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11085


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 28. 6. 2005
Re: Výiva kvasinek

Zdravím,
Mám pocit, že to je střední fosforečnan amonný, (NH4)2HPO4. Jinak kvasinky
asi potřebují nejen ten dusík z amonia, ale i fosfor. Takže pokud není přímo
fosforečnan amonný, musí se k amonným solím přidat ještě fosforečnan, třeba
sodný, draselný nebo kyselý fosforečnan vápenatý. Jiné bych raději
nezkoušel. Kdysi jsem dokonce zkoušel zlepšovat kvalitu kvašení jablečných
moštů určených na vypálení na calvados přídavkem výluhu ze superfosfátu
kvůli fosforu a přídavkem chloridu amonného z drogerie původně určeného na
pájení. Do vín na pití jsem používal kyselý fosforečnan sodný a chlorid
amonný, obojí v čistotě p.a. koupené v prodejně s fotochemikáliemi,
fosforečnan amonný tam tehdy nevedli. Vycházelo to taky výrazně levněji než
kupovat živnou sůl v sáččích.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Eman" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, June 27, 2005 9:04 PM
Subject: Re: Výiva kvasinek


> Kvasinky:
> http://www.oks.cz/ingredience/napoje/vino/kvasinky
> Já používám kvasinky ze zralé medoviny, výsledek mě uspokojuje.
>
> Živná sůl:
> jedná se o fosforečnan amonný, nebo fosforečnan sodno-amonný. Omylem jsem
> vloni nedal do jedné várky živnou sůl a výsledek byl stejně dobrý jako u

> medoviny přesně podle receptu. Mám zásobu živné soli od jednoho chemika,
ta
> z obchodu se mi zdála dost drahá. Možná že nějaké živiny se rozpustí z
> bylinek, které tam rozvařím. Něco musí být i v medu a pylu. Jakmile mám v
> medovině více jak 14% lihu, tak si s živinami nedělám hlavu.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11086


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu